I. MIKLOŠ: Aj keby sme mali najlepšiu vládu, naplnenie jej programu bude nemožné

04.05.2012 Bratislava

Bratislava 4. mája (TASR) - Programové vyhlásenie druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) obsahuje množstvo dobrých zámerov, ale vzhľadom na množstvo sľubov bude nemožné ich naplniť. Myslí si to exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

"Problém je, že aj keby sme mali tú najlepšiu, najkompetentnejšiu, najprofesionálnejšiu a stopercentne transparentnú vládu, tak naplnenie takéhoto programového vyhlásenia, z hľadiska jeho šírky a zámerov, bude absolútne nemožné," vyhlásil dnes v rámci rozpravy k predloženému vládnemu programu na pôde Národnej rady (NR) SR.

Smerovanie Slovenska, ktoré v minulosti nastavili stredopravé strany, bolo podľa Mikloša úspešné, ale spoliehať sa na minulosť už nestačí. "Každá vláda musí pokračovať v zmenách a reformách, pretože svet nestojí a konkurencieschopnosť v mnohých krajinách rastie. Bude potrebné urobiť reštrukturalizáciu ekonomiky a na to budú nevyhnutné zásadné zmeny a reformy," upozornil.

V programovom vyhlásení našiel Mikloš zámery, ktoré sú v zásadnom rozpore. Na jednej strane vláda deklaruje prioritu ozdravenia verejných financií, na tej druhej však sľubuje podporu takmer každého a všetkého. "Programové vyhlásenie vyzerá, že si tam každý nájde, čo chce a ambíciou je uspokojiť všetkých. Nebude možné to naplniť," avizoval opozičný poslanec. Za veľmi dobré zámery, ktoré plne podporuje, označil napríklad záväzky v oblasti ozdravenia verejných financií, ale aj vzdelania, vedy, výskumu, budovania znalostnej ekonomiky, zásadnej reformy verejnej správy či potreby stavať diaľnice.

Fico v reakcii na jeho vystúpenie ocenil, že Mikloš súhlasí s ťažkosťami pri snahe o ozdravenie verejných financií a súčasné zabezpečenie hospodárskeho rastu a tvorby nových pracovných miest. Takisto víta, že sa približujú niektoré názory vlády a opozície v pohľade na to, ako dosiahnuť zníženie deficitu pod 3 %.

"Celoplošné škrty už nie sú možné a bez zvyšovania daní to nejde. Prichádzajú do úvahy len štrukturálne zmeny," avizoval premiér. Medzi tie zaradil zásadnú reštrukturalizáciu štátnej správy, zavedenie progresivity do daňového systému či pripravované zmeny v nastavení dôchodkového systému. "Získali sme na túto politiku aj mandát, nikoho sme pred voľbami neklamali," odkázal Fico kritikom pripravovaných opatrení novej vlády.
 

Vyberte región